STANOWISKO

PREZESÓW SAMORZĄDÓW ZAWODÓW MEDYCZNYCH

z dnia 13 czerwca 2023 r.

Obowiązkiem i zadaniem wszystkich zawodów medycznych jest dbanie o zdrowie i bezpieczeństwo pacjentów. Służba życiu i zdrowiu ludzkiemu stanowi fundament zasad etyki naszych zawodów.

Tragedia związana ze śmiercią ciężarnej pacjentki w Podhalańskim Szpitalu Specjalistycznym w Nowym Targu, do której doszło w nocy z 23 na 24 maja, wymaga przeprowadzenia transparentnego, bezstronnego, profesjonalnego postępowania wyjaśniającego i śledztwa prokuratorskiego. Niezależnie od tego, konieczne jest przeprowadzenie postępowań wyjaśniających przez piony odpowiedzialności zawodowej w poszczególnych zawodach medycznych i wyciągnięcie konsekwencji dyscyplinarnych w przypadku stwierdzenia zaniedbań lub działalności niezgodnej z etyka zawodowa.

To także najwyższy czas do pogłębionej refleksji nad skutkami obowiązującego w Polsce prawa aborcyjnego, jego wykładni oraz panującej kultury strachu. To najwyższy czas do wypracowania standardów, które zapewnią pacjentkom bezpieczeństwo.

Wyrażamy jednocześnie stanowczy sprzeciw wobec wypowiedzi polityków, godzących w dobre imię personelu medycznego. Wszelkie próby generalizacji i insynuacji, obarczające winą pracowników medycznych za skutki obowiązującego prawa aborcyjnego są niesprawiedliwe. Apelujemy o rozwagę i odpowiedzialność.

Rodzinie i bliskim Pacjentki przekazujemy wyrazy współczucia.

/-/ Tomasz Dybek

Prezes Krajowej Rady Fizjoterapeutów

/-/ Łukasz Jankowski

Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej

/-/ Mariola Łodzińska

Prezes Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych

/-/ Monika Pintal-Ślimak

Prezes Krajowej Rady Diagnostów Laboratoryjnych

Przeczytaj również

18 kwietnia 2024
IV Międzynarodowa Konferencja Geriatryczno-Internistyczna „Senectus”

W dniach 19-21 kwietnia 2024 r. w siedzibie Warmińsko-Mazurskiej Izby Lekarskiej w Olsztynie odbędzie się IV edycja Międzynarodowej Konferencji Geriatryczno-Internistycznej „Senectus”

18 kwietnia 2024
Szkolenie: "Doraźne i odroczone zaopatrzenie uszkodzeń zwieraczy odbytu ze szczególnym uwzględnieniem uszkodzeń okołoporodowych"

Warmińsko Mazurska Izba Lekarska w Olsztynie serdecznie zaprasza na szkolenie organizowane pod patronatem Polskiego Klubu Koloproktologii – Towarzystwa Naukowego.

18 kwietnia 2024
Odnowienie uprawnień z ochrony radiologicznej pacjenta (ORP)

W związku ze zbliżającym się terminem zakończenia umownego okresu rozliczeniowego dotyczącego ochrony radiologicznej pacjenta (22 września 2024 r.), przypominamy o przedłużeniu uprawnień.